De 3 Tips om je tuinhuis of overkapping te onderhouden
5 minuten
17 maart 2022
Een tuinhuis of overkapping is een grote aankoop, waar je natuurlijk zo lang mogelijk van wil kunnen genieten. Het onderhoud van je (houten) tuinconstructie is essentieel om de levensduur van het product optimaal te verlengen. In deze blog geven we je graag 3 tips om te zorgen dat jouw tuinconstructie zo lang mogelijk mooi blijft, zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.
Tip 1: Zorg voor een goede verankering of funderingsbalken
Je wil voorkomen dat het hout van je tuinhuis of overkapping niet direct op de koude grond wordt geplaatst. De reden hiervoor is dat hout dat direct op de grond geplaatst wordt, wordt aangetast door opkruipend vocht. Hierdoor gaat het hout op den duur schimmelen en rotten. Om dit te voorkomen zijn er gelukkig meerdere mogelijkheden voor zowel tuinhuizen als overkappingen die zorgen voor een goede verankering:
- Voor een tuinhuis of blokhut gebruik je funderingsbalken. Een funderingsbalk is een balk (of ligger) waarop de constructie rust. Je zorgt er met een funderingsbalk onder andere voor dat onder de eerste wandlaag geen water kan blijven staan.
- Voor een overkapping raden we bij de palen altijd gebruik te maken van een verankering in de vorm van betonpoeren of betontegels. Hiermee zorg je ervoor dat de palen op een verhoging staan en niet direct de grond raken. Ook is je overkapping hiermee direct verankerd, zodat deze stevig vaststaat en niet de lucht in vliegt bij een sterke rukwind.
Tip 2: Behandel het hout van je tuinhuis of overkapping
Net als alle andere producten heeft het hout van een tuinhuis of overkapping ook zorg nodig. Het is niet aan te raden om hout in onbehandelde staat buiten te laten staan. Om te zorgen dat het hout zo lang mogelijk mooi blijft en om de werking van het hout te verminderen, raden wij daarom aan om na het opbouwen het hout te behandelen met een laag beits. Beits zorgt voor een beschermend en waterafstotend laagje, waardoor vocht minder invloed heeft op het hout en je minder snel last krijgt van kieren en spleten.
Azalp heeft een ruim assortiment aan beits van Koopmans. Hierbij heb je de keuze tussen dekkende beits of transparante beits:
Dekkende Beits
Perkoleum Dekkend Hoogglans / Zijdeglans is een oplosmiddelarme, dekkende verfbeits voor afwerking van vrijwel alle houtsoorten. Deze beits is buiten toepasbaar als één-pot-systeem op alle houten objecten, van blokhutten tot dakoverstekken en van stallen tot overkappingen. Éen-pot-systeem houdt in dat deze beits gebruikt kan worden als eerste en tweede laag en als afwerklaag. Voor de optimale bescherming wordt het aangeraden om tenminste drie lagen aan te brengen.
Transparante beits
Perkoleum Transparant Hoogglans / Zijdeglans is een oplosmiddelarme, transparante verfbeits voor afwerking van vrijwel alle houtsoorten. Ook deze beits is buiten toepasbaar als één-pot-systeem op alle houten objecten. Één-pot-systeem houdt in dat deze beits gebruikt kan worden als eerste en tweede laag en als afwerklaag. Voor de optimale bescherming wordt het aangeraden om tenminste drie lagen aan te brengen.
Tip 3: Controleer regelmatig je tuinhuis of overkapping
Na het nemen van de juiste voorbereidingen en het behandelen van je tuinhuis of overkapping, is het van belang om je tuinconstructie regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Zo weet je zeker dat je tuinhuis of overkapping zo lang mogelijk meegaat:
Maak eens in de zoveel tijd je dakgoten schoon
In het geval van tuinhuizen en overkappingen met een hellend dak, zoals een puntdak, is het gebruik van een dakgoot aan te raden. Een dakgoot vangt het regenwater op dat van het dak af stroomt, om te voorkomen dat het water op de grond valt en tegen de houten wanden opspat. Dit opspattende water en vuil heeft een negatieve invloed op de levensduur van het hout.
Wanneer de dakgoten van je tuinhuis verstopt zijn is het aan te raden om deze zo snel mogelijk leeg te halen en schoon te maken. Wanneer je dit niet doet kan regenwater minder snel wegstromen, waardoor het kan gebeuren dat het water over de rand van de dakgoot stroomt.
Reinig je tuinhuis of overkapping met water en eventueel een klein beetje sop
Algen, mos en onkruid kunnen invloed hebben op het beitswerk. Door het schoonmaken van je tuinhuis of overkapping verleng je dus de levensduur.
Controleer het beitswerk
Controleer het beitswerk op beschadigingen, barsten of scheuren. Zo kun je kleine beschadigingen op tijd bijwerken en voorkom je dat heel je tuinhuis of overkapping opnieuw behandeld moet worden. Controleer ook of het beitswerk poeder of krijt afgeeft. Als dit het geval is dient het gehele houtwerk schoongemaakt en opnieuw gebeitst te worden.
Controleer alle bewegende delen, zoals ramen en deuren
Wanneer deuren en ramen klemmen, kan het beitswerk beschadigen. Controleer ook de kit tussen het raam en het kozijn aan de binnen- en buitenkant. Als hier ruimte tussen zit, kan water het tuinhuis binnendringen. Als dit het geval is dient de kit opnieuw aangebracht te worden.
Geschreven door:
Azalp