Buitensauna, waar moet je aan denken?
7 minuten
2 maart 2022
Een mooie plek in je tuin over, of je hele tuin op de schop om een mooie plek te creëren voor een heerlijke buitensauna? Wij informeren en helpen je graag bij alle mogelijke opties, keuzes die je kan maken en waar je nog meer rekening mee dient te houden bij het kopen en aanleggen van een buitensauna.
Type sauna
Een buitensauna kan gemaakt worden in tal van afmetingen, uitstralingen en in een vierkant, rechthoek of zelfs vijfhoek. Je kan sauna’s maken met een voorruimte waar je je in om kan kleden, misschien nog een overkapping eraan voor de buitendouche?
Het assortiment van buitensauna’s bij Azalp is onder te verdelen in de volgende categorieën;
- Geïsoleerde elementsauna’s
- Massieve elementsauna’s
- Massieve houtstapelbouwsauna’s
- Barrel sauna’s
- Boomstamsauna’s
Dat het uiterlijk verschilt is duidelijk, en dat kan zeker ook je keuze bepalen. Maar waar zitten de verschillen nou verder in als het gaat om eigenschappen? De belangrijkste functie van een sauna is de warmte binnen houden zodat jij lekker kunt gaan zweten. Het isolerende vermogen van de wanden en het plafond van de sauna kan op twee manieren bereikt worden;
- Door isolatiemateriaal in de wanden te verwerken.
- Door het hout massief te maken en het natuurlijke isolatievermogen van hout zijn werk te laten doen.
Geïsoleerde elementsauna
Bijna alle buitensauna’s in ons assortiment zijn massieve sauna’s, maar er zijn een paar uitzonderingen. In onze Royal Class lijn hebben we een aantal geïsoleerde elementsauna’s voor buiten. Dit zijn sauna’s die zijn opgebouwd uit elementen. De wandelementen zijn uit een aantal lagen opgebouwd en samen vormen ze een 95 mm dikke wand. Aan binnenzijde van de wand zijn de saunaschroten te zien, dit zijn 16 mm dikke planken die als ze in elkaar geschoven worden een geheel vormen. Tegen die planken aan zit dampfolie en isolatiemateriaal verwerkt. Aan de buitenzijde van de sauna is het geheel afgewerkt met vurenhouten latten.
De functie van het isolatiemateriaal spreekt voor zich. Het dampfolie zorgt ervoor dat het vocht dat in de sauna opbouwt niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er geen schimmels kunnen gaan ontwikkelen binnenin de wanden. Hierdoor zal het isolatiemateriaal altijd goed zijn werk blijven doen. De houten delen hebben deze bescherming niet nodig, hout heeft als natuurlijke eigenschap dat het vocht opneemt en afstaat dus dat is geen probleem.
Met een geïsoleerde elementsauna heb je een aantal keuzes in de binnen uitstraling, de houten bekleding van de wanden aan de binnenzijde kunnen we bij Azalp namelijk in een aantal verschillende houtsoorten maken. Standaard is het Noord-Europees vurenhout, maar het kan ook in Elzen of Espen hout. We hebben voor u hier ook een blog over geschreven waarin we dieper op de verschillende houtsoorten in gaan.
Waarom zou je voor een geïsoleerde elementsauna kiezen?
- Door het isolatiemateriaal is de isolatiewaarde hoger
- Keuze in uitstraling door verschillende houtsoorten aan de binnenzijde
- Je kunt infraroodstralers inbouwen in de wanden
Voor een buitensauna heeft een elementsauna een klein minpunt en dat is dat massief hout wel een voordeel heeft ten opzichte van de dunnere afwerking bij een geïsoleerde elementsauna. Door weersomstandigheden wordt het hout altijd wel wat aangetast, en dan is 45 mm of dikker hout fijner dan bijvoorbeeld 20 mm dikke latten.
Massieve element, massieve houtstapelbouw, barrelsauna of een boomstamsauna
De wanden van deze sauna’s zijn van massief hout gemaakt. Binnen en buitenwand is dus hetzelfde. Hier zorgt het hout voor de isolatiewaarde van de sauna. Deze sauna’s zijn altijd uitgevoerd in Noord-Europees vurenhout.
Massieve sauna’s kunnen op verschillende manieren worden opgebouwd. Bij een massieve elementsauna bouw je nog steeds met stukken wand het geheel op, een voorbeeld hiervan is sauna Noor. Hierdoor heb je strakke hoeken en je bouwt snel op. Verkrijgbaar in een wanddikte van 45 of 60 mm.
Een massieve houtstapelbouw sauna bouw je hetzelfde op als een blokhut, dit zijn wandbalken die je opstapelt en die elkaar kruizen in de hoeken. Hierdoor krijg je het klassieke hoek-overstek van ca. 10 cm. Deze kunnen we in verschillende wanddiktes maken, 45 mm – 60 mm – 80 mm – 95 mm – 120 mm – 140 mm. Voorbeeld hiervan is sauna Sulku.
Barrelsauna’s worden ook gestapeld, maar dan niet in het vierkant of rechthoekig maar rond zodat er uiteindelijk een ton gemaakt wordt.
De boomstammen die voor de boomstamsauna’s gebruikt worden zijn niet verzaagd tot mooie gladde, rechthoekige balken. De sauna wordt echt uit de boomstammen opgebouwd en dat maakt het een unieke en heel robuuste sauna.
Voordelen van een massieve sauna
- De wanden zijn wat duurzamer door dikker hout. Weersomstandigheden tasten het hout altijd aan, en dan heeft 45 mm of dikker hout een langere levensduur dan 20 mm planken. Natuurlijk valt of staat dit altijd bij goed onderhoud.
Nadelen van een massieve elementsauna
- Infraroodlampen kunnen niet ingebouwd worden, dat wordt er altijd op gemonteerd
- Je hebt iets meer kachelcapaciteit nodig omdat de massieve wanden opgewarmd moeten worden
Glas in de sauna, wat voor effect heeft dat?
Wij hebben bij Azalp allerlei sauna’s, van heel traditioneel met allemaal dichte houten wanden tot aan sauna’s met een modernere uitstraling door middel van glazen wanden en/ of ramen en deuren.
Door deze keuze kan je een eigen sfeer creëren en de sauna wat ruimtelijker laten ogen, of er juist een heel gezellig en wat donkerder plekje van maken. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar wat je mooi vindt, maar uiterlijk is niet alles. Wel of geen glas heeft ook wel degelijk effect op de sauna. Glas isoleert duidelijk minder goed dan de houten wanden van een sauna. Glas neemt de temperatuur van de ruimte op waar de sauna in staat, en dit koelt de warme lucht in de sauna af. Door gebruik van glas zal je dus een sterkere kachel nodig hebben om de sauna toch goed warm te stoken. Een simpele vuistregel hiervoor is, voor elke m2 glas in de sauna tel je 1 m3 bij de inhoud van de sauna op. Zo compenseer je het warmteverlies en zal je sauna toch voldoende warm worden.
Ondergrond
Een sauna moet altijd op een verharde, waterpas en vlakke ondergrond geplaatst worden. In de tuin is dit vaak een betonplaat of een terras van tegels. We hebben hier een uitgebreide blog over geschreven waarin je meer tips hierover vindt; De juiste fundering
Aansluiting
Om de sauna te verwarmen heb je natuurlijk wel kachel nodig, hier hebben we een aparte blogpost over geschreven om hierin alle mogelijkheden uit te leggen.
Blog Saunaverwarming
Hou er rekening mee dat er in ieder geval stroom zal moeten liggen op de plek van de sauna, bij een elektrische kachel zal je krachtstroom (380V) nodig hebben. Bij een houtkachel kan je volstaan met een normale aansluiting, puur voor de verlichting.
Plaatsing van de sauna
Bij het kiezen van een plek, of bij het voorbereiden van de ondergrond is het slim rekening te houden met het feit dat je nog om de sauna heen kan lopen voor onderhoud. Het hout staat in weer en wind en zal onderhoud nodig hebben.
Hierbij moet je denken aan het beitsen van de buitenzijde van de sauna. Het advies is om rond de 50 cm rondom vrij te houden om rond te kunnen lopen.
Geschreven door:
Azalp