Beitsen of impregneren. Welke houtbehandeling moet ik kiezen?
6 minuten
10 februari 2022
Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw pas aangekochte houten tuinhuis, overkapping, buitenverblijf of sauna. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat deze jarenlang meegaat zonder dat het hout gaat rotten, schimmelen of scheuren? Daar zijn verschillende behandelingen voor die we je uitleggen in deze blog.
Er zijn verschillende manieren om een houten constructie te beschermen tegen weersinvloeden, zoals:
- Dompel impregneren
- Hogedruk impregneren
- Beitsen
- Verven
We leggen de diverse manieren hieronder verder uit.
Wat houdt dat precies in, dat impregneren?
Simpel gezegd betekend impregneren het verduurzamen van onbehandeld hout door middel van een impregneermiddel. Het middel wordt aangebracht op het hout en dringt door, zodat het opgenomen wordt in het hout. Het is een techniek om het hout waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend en brandvertragend te maken. Een impregnatiebehandeling kan op twee manieren: dompel of hogedruk impregneren. De constructies die wij verkopen die voor behandeld zijn, zijn meestal hogedruk geïmpregneerd.
Misschien heb je al wat meer onderzoek gedaan op het gebied van beitsen en impregneren. Er zijn veel tegenstrijdige berichten te vinden: veel handelaren geven aan dat impregneren slechts een voorbehandeling is, terwijl andere het tegenovergestelde beweren en je verzekeren dat jouw geïmpregneerde hout nooit meer een verdere behandeling nodig heeft.
De waarheid ligt in werkelijkheid ergens in het midden en is afhankelijk van jouw eigen wensen. Impregneren is een behandeling om je hout in eerste instantie te beschermen. Een geïmpregneerd tuinhuis of blokhut heeft vaak een levensduur van 10 à 15 jaar, zonder problemen te krijgen met schimmel of houtrot.
Het verschil tussen dompel impregneren en hogedruk impregneren
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van het dompel impregneren wordt het hout letterlijk, zoals de naam al zegt, ondergedompeld in een bad met impregneermiddel. Hierdoor krijgt het hout alleen een laagje aan de buitenkant die dient als basisbescherming, de vloeistof dringt dus niet diep door in het hout.
Als je kiest voor hogedruk impregneren, dan kies je voor een uitgebreide en grondige methode. Het hout gaat in een grote ketel, wordt vacuümgetrokken en wordt het vocht van het hout onttrokken. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel dieper in het hout geperst kan worden dan bij een dompelbehandeling. Door middel van hogedruk impregnatie wordt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengd en verduurzaamd je hout.
Impregneren beschermd het hout tegen water, schimmel en houtrot. Dit betekent helaas niet dat het compleet onderhoudsvrij is. Impregneren is vooral een voorbehandeling en als dat goed onderhouden wordt dan zul je merken dat je er langer plezier van hebt dan van onbehandeld hout. Om de bescherming te onderhouden wordt het aangeraden het hout te behandelen met een beits of verf.
Waarom je hout beitsen goed is
Zoals eerder benoemd is de levensduur van een geïmpregneerd houten constructie 10 à 15 jaar. Als het alleen bij impregneren blijft, moet er wel rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat water het hout kan doordringen, waardoor het hout kan scheuren en er kieren kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen weer je ramen en deuren gaan klemmen, dus dit wil je natuurlijk niet hebben. Dit kun je voorkomen door te beitsen. Beitsen beschermd het hout ook tegen vergrijzing. De verkleuring van hout gebeurt natuurlijk naarmate het hout ouder wordt en in de open lucht staat. Hoewel het niets af doet aan de kwaliteit, beïnvloed het wel het uiterlijk. Door te beitsen behoudt het hout zijn kleur zonder te vergrijzen.
Hoewel beits te verkrijgen is in verschillende kleuren en mate van dekking, is het geen verf. Door je hout te beitsen geef je nét dat beetje extra om je hout echt goed te beschermen tegen vocht en dus uiteindelijk ook houtrot en schimmel. Met één of twee lagen beits, aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde, zal bijvoorbeeld jouw tuinhuis of garage minder tot nagenoeg niet aangetast worden door vocht en loop je minder risico op scheuren en kieren in je hout. Dit natuurlijk wel wanneer je het tijdig onderhoudt en ook goed en secuur aanbrengt. Het kan je wel wat tijd kosten, maar door te beitsen ben je wel verzekerd van een extra beschermlaag die de levensduur van je constructie verlengd.
Hoe breng je beits aan op hout?
- Hoe je het beste de beits aanbrengt is door het met een brede kwast egaal te verdelen in de richting van de houtnerf mee, in dunne lagen. De beits moet niet van je kwast afdruipen. Van teveel beits krijg je druppels die langzaam naar beneden lopen en zo ook kunnen opdrogen als je niet goed oplet. Je knoeit waarschijnlijk ook sneller als je teveel beits aanbrengt op je kwast.
- Een brede kwast werkt het snelst bij grote houtstukken, maar moet je kleine stukjes bewerken kun je ook een kleinere kwast gebruiken.
- Wanneer je 2 of meer lagen aanbrengt, laat het tussendoor dan goed drogen! Wacht na iedere laag zeker 24 uur. Zo krijg je het allerbeste eindresultaat.
- De meeste beitsen gaan minimaal 3 à 4 jaar mee. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking van je beits. Check dit daarom bij aankoop, zodat je precies weet hoe vaak je je hout moet beitsen.
- Je kunt Douglashout, vurenhout, larikshout beitsen… eigenlijk kunnen alle soorten tuinhout gebeitst worden!
De verschillende soorten beits
Een beits is niet alleen praktisch voor de bescherming van je hout, maar kan ook een mooie finishing touch zijn. Zo zijn er verschillende soorten beits die het geheel mooier maken.
Dekkende beits
Deze soort heeft een uitstekende dekking, waardoor de nerf en het houtkarakter van het hout niet meer zichtbaar zijn. Deze heb je in verschillende kleuren om het af te stemmen op de inrichting van je tuin.
Transparante beits
Een transparante, dekkende beits waardoor je wel de eigen houtkleur nog kan blijven zien en bij sommige soorten zelfs benadrukt wordt.
Tip: Maak altijd je te beitsen oppervlak stof- en vetvrij. Doe je dit niet dan kan het zijn dat de beits of niet goed pakt, of niet mooi opdroogt.
Geheel afhankelijk van jouw eigen wensen kun je ervoor kiezen geïmpregneerd hout te kopen en het wel of niet te beitsen, of beide behandelingen te doen. De situatie waarin jouw tuinhuis, overkapping, sauna, buitenverblijf of andere houten constructie geplaatst is of wordt kan hier invloed op hebben. Denk hierbij aan of het afgedekt staat en wat bescherming heeft, of juist in de openlucht staat en meer bescherming moet hebben. Wat we in ieder geval sterk afraden is het hout onbehandeld te laten. Hout zonder deklaag is bijzonder kwetsbaar voor weersinvloeden en alle nare gevolgen ervan!
Geschreven door:
Azalp